BEZLEPKOVÁ DIETA

Tisk

Celiakie, nesnášenlivost lepku - recepty, rady lékaře

Příznaky byly v odborné literatuře popsány již v 19. století, lékaři však neznali podstatu choroby. Teprve v polovině 20. století van Dicke rozpoznal blahodárný léčebný efekt stravy, z níž byla vyloučena pšeničná a žitná mouka. Během dalších let se zjistilo, že lepek a jemu příbuzné bílkoviny, které obsahují zrna pšenice, žita, ječmene a ovsa, jsou toxické. V rýži, kukuřici, sóje, pohance a prosu se tyto látky nevyskytují.

Podstatou onemocnění celiakií je abnormální reakce imunitního systému některých osob na lepek. Nejedná se ovšem o alergickou reakci. Alergie na lepek patří mezi jiné typy chorob, především se zcela odlišnými důsledky pro pacienta.

Co se skrývá pod pojmem abnormální reakce na lepek a jaké jsou příznaky onemocnění celiakií?

Velmi jednoduše řečeno – u jedince vnímavého na lepek způsobí tato bílkovina chronický zánět sliznice tenkého střeva. Nejvíce bývá postižena především jeho první část, tzv. lačník. Chronický zánět pak vede k tomu, že postižené části tenkého střeva nefungují normálně. Objevuje se porucha trávení složených cukrů (mléčného a řepného), nedostatečné vstřebávání bílkovin, tuků, železa i některých vitaminů. Konečným důsledkem je změna stolice – objemná, zapáchající a s velkým množstvím nestrávených zbytků (většinou tři až čtyřikrát denně), bolesti břicha, nadýmání, nechutenství, úbytek tělesné hmotnosti a chudokrevnost. Děti jsou nápadně mrzuté, nevydrží si hrát, v noci špatně spí.

Jestliže se celiakie včas nerozpozná, může dospět až do stadia, kdy už pacient není schopen přijímat ústy ani tekutiny. Bývá pak zcela vyčerpaný, podvyživený a dehydratovaný. Tento stav se označuje jako floridní (akutní) celiakie. Objevuje se prakticky pouze u malých dětí – a dnes naštěstí již jen zcela výjimečně. Zvláštním projevem přecitlivělosti na lepek jsou pak kožní změny. Toto onemocnění se nazývá dermatitis herpetiformis.

Doc.MUDr. Oldřich Pozler, CSc., Diety při onemocnění celiakií (nesnášenlivost lepku), kap. Poučení pro nemocné – výňatek

Doporučená dieta

Selská omeleta (4 porce)

80 g brambor, kmín, 20 g oleje, 20 g cibule, 2 vejce, pažitka, sůl

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do olejem vymazané nádoby vložíme připravené brambory, které okmínujeme, posypeme nakrájenou cibulí, zalijeme vejcem rozšlehaným se solí a zapečeme v grilu nebo v troubě. Hotovou omeletu posypeme nasekanou pažitkou.

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění celiakií (nesnášenlivost lepku), kap. Receptář – ukázka

Diety při onemocnění celiakiíOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění celiakií. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."