Home CIRHÓZA
Vítejte na stránkách Vydavatelství MAC, spol. s r.o.

CIRHÓZA

Pozor, otevřeno v novém okně. Tisk

Cirhóza - recepty, rady lékaře

Jaterní cirhóza znamená přestavbu neboli celkovou změnu normální jaterní architektury. Zdravá játra jsou na řezu zdánlivě tvořena nesčetnými mikroskopickými, přibližně šestibokými útvary, kterým říkáme jaterní lalůčky. Každý z nich má svůj středa obvod (periférii). U jaterní cirhózy je struktura jater pozměněna, játra obsahují velké množství vaziva a místo lalůčků nacházíme různě velké regenerační uzlíky, tzv. moduly. Vyvinutá cirhóza je snadno rozpoznatelná např. při nitrobřišních operacích již při pohledu prostým okem. Zatímco normální játra mají zcela hladký povrch, při jaterní cirhóze je povrch jater nerovný, tvořený četnými stejně nebo různě velkými uzlíky či uzly.

Na pohmat jsou cirhotická játra tuhá, odtud pochází lidově užívaný název tvrdnutí jater.

Podstatné je, že cirhotická játra představují překážku krevního toku, některé jejich části jsou proto špatněprokrveny a porucha krevního zásobení dále vyvolává poškození jater. Tím se bludný kruh uzavírá a onemocnění má tendenci k progresi.

Nejčastějšími příčinami jaterní cirhózy jsou u nás – podobně jako ve většině vyspělých zemí – alkohol a chronické, obvykle virové záněty jater. U řady nemocných se různé škodlivé vlivy kombinují, např. poškození jater alkoholem a chronická virová hepatitida typu C. V posledních letech se ukázalo, že mnoho dříve nejasných případů cirhózy je vyvoláváno právě chronickou hepatitidou C.

Důležitý je také faktor časový: cirhóza vzniká obvykle po řadě let působení vyvolávajícího příčiny. Alkoholická cirhóza se začíná objevovat po 30. roce věku, těžké chronické hepatitidy přecházejí v cirhózu obvykle po 5 – 10 letech trvání, ale samozřejmě existují i průběhy rychlejší nebo pomalejší.

Jaterní cirhóza může probíhat řadu let zcela nepoznána a pak je nalezena náhodou při vyšetření nemocného z jiné příčiny. Obvykle však postižený buď vyhledá lékaře pro potíže cirhózou vyvolané, nebo – což je situace nejčastější – se již léta léčil pro jaterní onemocnění, které postupně do cirhózy přešlo.

Většinou mají nemocní některé potíže typické pro pokročilé jaterní choroby:

-únavu, slabost a pocit snížené tělesné výkonnosti, k níž se může družit i nadměrná spavost, zejména v odpoledních hodinách, přitom se nemocný necítí spánkem posilněn a naopak často udává poruchy spánku v noci,

-u žen jsou časté poruchy menstruace a u mužů ztráta libida a potence

-běžné jsou změny kožní, kam patří ztráta ochlupení, nápadná zejména u mužů, zarudnutí dlaní, dlaňová kontraktura (lidově zkracování šlach), rozšířené cévky v kůži ramenou, prsou i obličeje (tzv. pavoučkovité névy) a zvětšení prsou u mužů. Někdy můžeme vidět zvláštní, jakoby purpurové zabarvení rtů a vyhlazený jazyk.

Další změny jsou typické pro pokročilejší případy:

-krvácivé projevy (krvácení z nosu, do kůže a do sliznic),

-zvětšování břicha v důsledku nahromadění tekutiny v břišní dutině, někdy spolu s otoky dolních končetin,

-různé těžké poruchy psychiky, zmatenost, nadměrná spavost až ztráta vědomí,

-ztráta svalové hmoty, nápadná zejména na končetinách,

-velmi obávanou komplikací bezprostředně ohrožující nemocného na životě je krvácení z jícnových městků (varixů), které se může projevit buď zvracením krve nebo jako odchod velmi tmavé až černé, páchnoucí a mazlavé stolice (natrávená krev – meléna).

Prof. MUDr. Jiří Horák, CSc., Diety při onemocnění cirhózou, kap. Poučení pro nemocné – výňatek

Doporučená dieta

Klopsy na rajčatech(4 porce)

160 g hovězího masa, 160 g telecího masa, 40 g veky, 40 g mléka, 2 vejce, 60 g hrubé mouky, 20 g oleje, 80 g rajčat, sůl

Omyté maso dvakrát pomeleme, přidáme nakrájenou a mlékem zvlhčenou veku, sůl a rozšlehané vejce. Na moukou posypaném prkénku vytvarujeme klopsy. Poklademe je na olejem vymazaný pekáč, podlijeme a přidáme oloupaná rajčata. Dusíme přikryté. Stejně můžeme připravit i masové krokety. Do masové směsi přidáme majoránku a vynecháme rajčata.

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění cirhózou, kap. Receptář – ukázka

Diety při onemocnění cyrhózouOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění cirhózou. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."


Vydavatelství MAC, spol. s r.o., Na Spojce 968/7, 101 00 Praha 10 - Vršovice, Tel: +420 226 218 860, E-mail: info@vydamac.cz